Jesteś tutaj

Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalu"

Drogi Pacjencie

Dział Żywienia Narodowego Instytutu Onkologii  Oddział w Gliwicach zapewnia wyżywienie pacjentom hospitalizowanym w NIO od kolacji w dniu przyjęcia do obiadu w dniu wypisu.

Chorym przebywającym na Oddziałach poszczególnych Klinik przygotowywane  i dostarczane są  następujące posiłki: śniadanie, II śniadanie lub podwieczorek, obiad, kolacja, posiłek wieczorny.

Śniadanie wydawane jest od godziny 8:00, natomiast  posiłek wieczorny jest przy kolacji z przeznaczeniem do konsumpcji  na  godzinę 21:00.

Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Instytutu Badawczego  PZH, Dział Żywienia ogranicza stosowanie słonych przypraw.

Przy produkcji dań używamy zdrowych ziół. 

Przyjęta Nomenklatura diet w NIO:
  • 1 Dieta Podstawowa
  • 2 Dieta Łatwostrawna
  • 2A Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
  • 2B Dieta przeszczepowa
  • 3 Dieta papkowata
  • 3B Dieta płynna wzmocniona
  • 7 Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów ( cukrzyca)
  • 8 Dieta Kleikowa
  • 9 Dieta specjalna (ubogofosforanowa, ubogowapniowa, bezmleczna, wegańska, wegetariańska, niskobiałkowa, nerkowa, bezglutenowa, alergiczna i inne).

W daniach mogą występować następujące alergeny:
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub odmiany hybrydowe) i produkty pochodne
  • Jaja i produkty pochodne
  • Ryby i przetwory z ryb
  • Seler i produkty pochodne
  • Orzeszki ziemne/arachidowe oraz orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia oraz sezam i produkty pochodne
  • Soja i produkty pochodne
  • Gorczyca produkty pochodne
  • Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu nam SO2
  • Łubin i produkty pochodne
  • Skorupiaki i mięczaki oraz produkty pochodne

Uwaga:
Produkty takie jak budyń, kisiel, galaretka oraz wszystkie przyprawy i zioła mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, gorczycy, mleka, orzechów, selera i soi.

W przypadku alergii prosimy o zgłaszanie tego faktu lekarzowi na wizycie.


Jadłospis dekadowy ustalany jest przez dietetyków i znajduje się poniżej, oraz na tablicach ogłoszeń w klinikach.

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie, ale z zachowaniem wartości odżywczej i kaloryczności posiłków.

Wartości odżywcze i kaloryczne w dniu 18.10.2023 r.
  • DIETA PODSTAWOWA
B – 150,01g
T – 68,96g w tym nasycone 16,58g
W – 256,39g w tym cukry 61,79g
Błonnik – 22,49 g
Sód  - 680,59 mg
 
  • DIETA LEKKOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU
B – 142,00g
T – 55,30g w tym nasycone 12,20 g
W – 229,88g w tym cukry 60,29g
Błonnik – 19,80 g
Sód – 715,22mg

Oznaczenia alergenów TUTAJ.


Jadłospis na 11-19.04.2024  , wraz z wartościami odżywczymi i energetycznymi TUTAJ

17.04.2024





Kierownik Kuchni
Agnieszka Sorychta