Zakres działalności
Dział Żywienia posiada zaplecze gastronomiczne pozwalające przygotować posiłki:
- Dla wszystkich korzystających z oferty restauracji oraz bistro
- Dla pacjentów przebywających w klinikach i na oddziałach
- Dla osób przebywających w obiekcie hotelarskim
Dla wszystkich korzystających z oferty restauracji oraz bistro
Informacje dotyczące ofery restauracji oraz bistro znajdują się w zakładce gastronomia.
Dla pacjentów przebywających w klinikach i na oddziałach
Pacjenci przebywający w klinikach i na oddziałach Narodowego Instytutu Onkologii w Gliwicach otrzymują wyżywienie od kolacji w dniu przyjęcia do szpitala do obiadu w dniu wypisu. Dostarczane są im następujące posiłki: śniadanie, II śniadanie lub podwieczorek, obiad, kolacja, posiłek wieczorny. Śniadanie wydawane jest od godziny 8:00, natomiast posiłek wieczorny jest przy kolacji z przeznaczeniem do konsumpcji na godzinę 21:00. Posiłki dla pacjentów przygotowuje Dział Żywienia we współpracy z dietetykami.
Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Instytutu Badawczego PZH, Dział Żywienia ogranicza stosowanie słonych przypraw. Przy produkcji dań używane są zdrowe zioła.
W Narodowym Instytucie Onkologii w Gliwicach przyjęto następującą nomenklaturę diet:
- 1 Dieta podstawowa
- 2 Dieta łatwostrawna
- 2A Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
- 2B Dieta przeszczepowa
- 3 Dieta papkowata
- 3B Dieta płynna wzmocniona
- 7 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ( cukrzyca)
- 8 Dieta kleikowa
- 9 Dieta specjalna (ubogofosforanowa, ubogowapniowa, bezmleczna, wegańska, wegetariańska, niskobiałkowa, nerkowa, bezglutenowa, alergiczna i inne).
W daniach przygotowywanych przez Dział Żywienia mogą występować następujące alergeny:
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
- zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub odmiany hybrydowe) i produkty pochodne;
- jaja i produkty pochodne;
- ryby i przetwory z ryb;
- seler i produkty pochodne;
- orzeszki ziemne/arachidowe, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia oraz sezam i produkty pochodne;
- soja i produkty pochodne;
- gorczyca i produkty pochodne;
- dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2;
- łubin i produkty pochodne;
- skorupiaki i mięczaki oraz produkty pochodne.
Uwaga!
- Produkty takie jak budyń, kisiel, galaretka oraz wszystkie przyprawy i zioła mogą zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, mleka, orzechów, selera i soi.
- W przypadku alergii prosimy o zgłaszanie tego faktu lekarzowi na wizycie.
Dla osób przebywających w obiekcie hotelarskim
Dział Żywienia przygotowuje również śniadania dla pacjentów i gości przebywających w obiekcie hotelarskim. Są one wydawane w kawiarence obiektu hotelarskiego w godzinach od 7:00 do 11:00 w postaci dań na zimno i ciepło. Do wyboru są: pieczywo, napoje ciepłe oraz przekąski mleczne.
Istnieje możliwość zamówienia cateringu na zewnątrz z odbiorem własnym. Informacje na ten temat można uzyskać u kierownika kuchni pod numerem telefonu (32) 278 91 11. Zamówienia należy składać z tygodniowym wyprzedzeniem.
Zgodnie z Dyrektywą SUP związaną z ustawą z dnia 14 kwietnia 2023 r. o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej od stycznia 2024 r. wprowadzono dodatkową opłatę produktową za opakowania w wysokości:
- 0,20 zł/szt. – za kubki na napoje zimne i ciepłe, w tym ich pokrywki i wieczka;
- 0,25 zł/szt. – za pojemniki na żywność gotową do spożycia;
– menu boks
– kubki na zupę, w tym ich pokrywki i wieczka
– pudełko sałatkowe
– pojemnik na sos